Ledenvergadering LVMP

Aanmelden

Onderwerpen en sprekers middagsymposium


“Wie zorgt er voor de zorgverlener”
De risico’s op burnout en de rol van zelfzorg voor de zorgprofessional.

Diana Laponder, klinisch psycholoog Care to Change, team Rotterdam en geeft les over zelfzorg en ervaringsgericht werken met schematherapie (bedrijf Inhalelifenow)

 



In de workshop vormt de theorie van de Schematherapie kort het startpunt om de risico’s op burnout te delen. Met praktische, ervaringsgerichte oefeningen gaan we oefenen om zelfzorg meer de therapiekamer in te halen.

De workshop biedt zorgprofessionals kennis over risico’s op burnout en factoren om de zelfzorg te verstevigen in de organisatie. Er is ruimte om ervaringen uit te wisselen uit de dagelijkse praktijk en er wordt op speelse wijze geoefend met enkele tips voor dagelijkse implementatie op de werkvloer.

  

Depressie binnen de oncologie beter begrepen. Van netwerkanalyse naar klinische praktijk.

dr. Chris Hinnen, klinisch psycholoog
Spaarne Gasthuis





Depressie en depressieve klachten komen veel voor bij mensen met kanker. Depressie is echter een heterogeen construct waarbij drie kernsymptomen zijn te onderscheiden, namelijk, gebrek aan interesse (motivationele anhedonei), gebrek aan plezier/positief affect (consummatory anhedonie) en de aanwezigheid van negatief affect. Dit onderscheid wordt echter zelden gemaakt in onderzoek noch in de klinische praktijk. In deze presentatie laat ik op basis van recente onderzoek zien dat het onderscheiden van deze drie kernsymptomen mogelijk is op statistische en theoretische gronden en dat dit belangrijk is voor de klinische praktijk.
Verder blijkt uit een recente systematic review dat Adverse Childhood Events een belangrijke risicofactor zijn voor het krijgen van depressieve klachten/menatle problemen bij pten met kanker en dat ACE’s veel voorkomen. Een pleidooi voor meer Trauma Informed Care.

Leerdoel:
- Deelnemers gaan de drie kernsymptomen van een depressie onderscheiden en weten hoe ze hun interventies hierop kunnen aanpassen.

 

IMH-visie als levensloop visie in het ziekenhuis: overwegingen en implementatie

drs. Gerda de Boer-Zoet, GZ-psycholoog, IMH-specialist
Gepensioneerd, lid 2 LVMP werkgroepen

Sylvia van ’t Hof






De IMH-visie staat steeds meer in de belangstelling van de kindergeneeskundige praktijk van het ziekenhuis, vaak geïnitieerd en aangestuurd door medisch psychologen K & J. De IMH-visie omvat meer dan alleen diagnostiek en behandeling van het jonge kind. Het is een levensloop visie waarbij we ons ook kunnen richten op zowel kinderen van 6 - 18 jaar als volwassen patiënten.
Focus van de IMH-visie is vooral anders leren kijken naar gedrag en ontwikkeling van kinderen, ouders en wellicht volwassenen in het algemeen. Het kijken naar en denken over relaties en regulatie is een aanvulling op het medisch model. Het betekent dat reflectief denken en handelen van de betrokken disciplines en de invloed daarvan op patiënten een grote rol speelt.
Enerzijds lichten wij de implicaties van IMH als levensloop visie toe, anderzijds zullen wij ingaan op een aantal aspecten rondom de implementatie van de IMH-visie in de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis.

Leerdoel:
- Men heeft meer kennis over de inzet van de IMH-visie als levensloop visie.
- Men heeft kennis over wat er nodig is voor de implementatie van deze visie betekent voor de medisch psycholoog.